Wednesday 23 November 2011

Jambu Batu (Psidium Guajava L.)



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiH6w70IgUdf9swa5MrkeBr80NsXN7Yf8YkA-HACBYFxwWnM8PWAb2Sdka2OjUVBZ-rRSzy1CspBoBDYDgVILnz56g9Z0JWWw2WEdQ05q71mhyA2Jp3ad76r9TC-VIv-rnOidbGpDDSv6p6/s400/jambu_batu.jpg

Negara Asal Jambu Batu
Amerika Tropika.

Sejarah
Ditemui oleh Nikolai Ivanovich Vavilov (penjajah Sepanyol) sewaktu ekspedisi penjelajahannya ke negara-negara Asia, Afrika, Eropah, Amerika Selatan dan Soviet Union.

Ciri-ciri Jambu Batu
1) Ketinggian pokok antara 3 hingga 10 meter dan mempunyai dahan yang banyak

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbPzc5oOnGikUVCN_HBZjzQRmwT-HRmFwFvfZnYEUt5PFY3eoyuRZ8cZwr41G1D4eMYUE9WMmb8ys5tdddScRbtwgLKsKNjdaEjdKBQXiyX076XwrIpDzntjD4xD57kEaDsX-V1HlhyOMF/s320/jambubatu.jpg
Pokok Jambu Batu
Gambar diperolehi dari : http://teknologipertanian.com

2) Usia tanaman adalah sekitar 30 hingga 40 tahun

3) Batang jambu batu liat, tidak mudah patah, kuat dan padat

4) Daun berbentuk bulat memanjang, bulat lurus atau bujur dengan hujungnya berbentuk tumpul dan bulat dipangkalnnya.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg55d2j8zPK-z5CB87xm9I7TGQraSWw1VC-m3jjTls-ggmvYR2Bx5Zqqm3dv2b92iXT1vhtTVNtGlRwkx4OK2NEMWZFmPTodZZnplYKpdXnDtpehbbRpk-UOF0Ja5WyACR9pyCpyNIC8YWj/s320/jambubij.jpg

5) Mempunyai bunga yang keluar di celah-celah daunnya

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGpSL27dJAuvyZXL-WdpvVvrDXENUfsBpMOtOohTsfv2yE4a1n090zJrf_oXwVd_Q3giFWOSWV5M_yNm-h72MZg0bP0mtS6lG2lu9nb7J4Zz18d6DicQJdfHUHo9i8OwxqdYw0OoXqMS48/s320/mini_8.JPG
Bunga Jambu Batu Putih

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmfQVuRCFQnv_ioM6P6Ehc4rH1mTNjba87tPaXVraG67fDNb2oZy2NF7NybvKxGCV1zXj4LloH73OKg9Hr5vFQ3Xx56C1cqqAV3XUl-VDB-EgfNkdgjxO5frvEeihNqGXtWBQYIV3Yk_DI/s320/guava5.jpg
Bunga Jambu Batu Merah
6) Saiz buah yang berbeza-beza dipengaruhi jenis baka, sistem pengurusan, cuaca, jenis tanah dan kesuburan pokok

7) Buah muda berwarna hijau tua dan bertukar kepada warna hijau muda dan kuning apabila masak.

8) Isi buah berwarna putih, merah muda atau kuning keputihan.

9) Rasanya manis, masam manis atau berasid dengan aroma yang harum ketika buah sudah masak atau matang

10) Mempunyai biji yang banyak

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSgWp6URhPmUoCMxqeb_E4RWtkTlc5e7g3EdQM-Sf8c2aLWQUPUMezI6nz-TO_WT7f6MZ9e127fQqPDY8HbeZQqPOa6OgO36OXxoS3Otp39TkO2kHgDLP4Ml2Z7whedWfqH6aXqp52abGc/s320/jambu+2.jpg


0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2011 Tinta Maya Cekgu Qaseh. Designed by Cute Templates Blogger.
Thanks to: Link 1, Link 2, Link 3.